Bestaand huis: hoe rendabel zonnepanelen plaatsen zonder terugdraaiende teller?

De terugdraaiende teller is niet meer. Bijgevolg verandert ook de manier van denken over het plaatsen van nieuwe zonnepanelen. De “hoe meer, hoe beter” redenering werkt niet meer. Hoe leg je dan vandaag rendabel zonnepanelen op een bestaand huis? Lees even mee. 

Vroeger: hoe meer zonnepanelen, hoe beter 

De terugdraaiende teller is even simpel, als geniaal gevonden. Het ging als volgt: 

  1. je hebt veel zonnepanelen
  2. je stuurt veel stroom terug naar het net
  3. je teller draait veel terug 

Gezond boerenverstand besluit al snel dat je dan zoveel mogelijk zonnepanelen moet leggen want dat brengt op. Het jaarverbruik was de richtlijn om het aantal zonnepanelen te bepalen.

Hoe meer zonnepanelen, hoe voordeliger voor jou? Die redenering klopt niet meer vandaag.

Waarom geen terugdraaiende teller meer?

Om te begrijpen waarom de terugdraaiende teller werd afgeschaft, een kleine zijsprong naar ons elektriciteitsnet. 

De zon schijnt voor iedereen tegelijk. Dus iedereen stuurt ook tegelijk stroom naar het net. Het zijn die hoge pieken, die de gewone kabels in onze straten niet meer aankunnen. Dat is een probleem, want de frequentie op het net moet in evenwicht zijn (50 Hz). Anders werkt er niets meer. 

Het elektriciteitsnet is geen batterij dat pieken kan opvangen. We moeten naar hernieuwbare energie waar we zelf opwek en verbruik beheren.

Nu: aantal zonnepanelen afstemmen op je effectieve, dagelijkse verbruik 
Vanuit evenwicht denken, is wat we nu moeten doen: hoeveel wek je elke dag op en hoeveel verbruik je elke dag? Wanneer gebeurt dat? En hoe breng je die twee in evenwicht? Met een batterij bouw je je eigen buffer en dus evenwicht op. Extra interessant met het aankomende capaciteitstarief: vanaf 2022-2023 betaal je extra voor verbruik dat groter is dan 2.5 Kw. Met een batterij ga je overschot aan opgewekte energie opslaan voor jezelf om bij pieken terug te gebruiken.

De afrekening van het capaciteitstarief gebeurt elk kwartier. Maar hoe weet je nu precies hoeveel je elk kwartier verbruikt, want je moet onder die 2.5 Kw blijven? Precies daarvoor ontwikkelden we ons platform, dat je batterij slim aanstuurt en je alles perfect kan opvolgen. Of je nu zonnepanelen van ons hebt of niet, iedereen kan aansluiten. Een Energy Revolution bouwen we samen.

Tijd voor een Energy Revolution

Ja, het klopt dat er een verkeerd beleid is geweest voor zonnepanelen en dat menig installateur alleen aan verkoop gedacht heeft. Met het capaciteitstarief wordt het er niet beter op. 

Maar of we dat nu graag horen of niet, onze kop in het zand steken gaat het niet oplossen. Wat het voor de mensen vandaag niet minder frustrerend maakt – dat snappen we ook héél goed. Er zijn nu twee opties: afwachten en nog een keer tegen de lamp lopen of iets ondernemen. Wij kiezen voor eigen verantwoordelijk nemen. Wij kiezen voor een Energy Revolution.

logo Energy Revolution
Ben jij een toekomstgerichte installateur? Neem contact op!

Ons doel is een Energy Revolution. Of je nu batterijen of zonnepanelen bij ons koopt of niet, iedereen kan ons platform gebruiken. Laten we kijken wat we samen kunnen doen? 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn