Hoe zit dat nu precies?

Niet smossen met zonnepanelen

We hanteren bij Energy Revolution, het systeem van gelijktijdigheid. Dat betekent dat we trachten onze opgewekte (zonne)energie maximaal zelf te verbruiken zodat we zo weinig mogelijk moeten teruggeven aan het net. Dat is niet alleen goedkoper voor je factuur, maar ook goed voor het milieu. Wie gelijktijdig zijn stroom benut haalt dus voordeel uit de bijvoorbeeld zonnepanelen en/of batterijen. Maar eerst moet je je energiebehoeften nauwkeurig meten. 

Natuurlijk! Zonnepanelen blijven een van de meest rendabele investeringen die er zijn. Dat staat buiten kijf. Er zijn heel wat subsidies voor de zonnepalen en batterijen. En we geven ook als Energy Revolution een korting op de resterend aan te kopen elektriciteit. 

 

We hebben verschillende modellen met terugverdientijden die variëren van 4 tot 7 jaar.  Je hebt al zonnepanelen (4kW) en een batterij (5kW) vanaf 6300 euro ex BTW zonder subsidies. En een batterijbank die je zet bij een bestaande zonnepaneel-installatie heb je al vanaf 4000 euro, ex BTW, ook hier weer zonder subsidieregeling. Dus dat is best interessant.

 

Ook hebben we oplossingen voor KMO’s en is er de mogelijkheid om off-grid te gaan. (netonafhankelijk werkende installaties). Die zijn zeer interessant en handig voor bijvoorbeeld KMO’s en landbouwbedrijven zodat je nooit zonder stroom zit en je bij stroomuitval kunt verder werken. 

 

Door het afschaffen van de terugdraaiende teller worden batterijen erg interessant om je energiefactuur te verminderen. De Vlaamse regering heeft nu onlangs (12.02) haar subsidie-systeem opnieuw bijgesteld. De subsdieregelingen lijken ingewikkeld maar dat valt best mee. We hebben alles op een rijtje gezet. 


Eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller kunnen vanaf 1 april rekenen op een premie tot 300 euro per kilowattuur, dat is 50 euro meer dan de bestaande premie. Let wel volgend jaar bouwt ze die jaarlijks af tot nul in 2025. Veel hangt af van de evolutie van de batterijen. Dus best mogelijk dat er nog heel wat verandert. Maar batterijne verhogen zelfverbruik, dus dat betekent dat je minder terugstuurt naar het net met als tweede gevolg dat je minder stroom aankoopt. En dat is een besparingen vaak van honderden euro’s. Dat houdt in dat de terugverdientijd van een batterij samen met de interessante subsidieregeling zéker de moeite is.  


Let wel in 2021 bedraagt de premie maximaal 2.550 euro, namelijk 300 euro/kWh voor de eerste 6 kilowattuur (kWh) en bijkomend 250 euro/kWh van 6 tot 9 kWh. De premie mag nooit meer bedragen dan 40 % van de investeringskosten. 


In 2022 krijg je nog 225 euro voor de eerste 4 kWh, 187,5 euro kWh voor de volgende 2kWh en 150 euro/kWh voor de laatste 3 kWh. Er geldt dan in 2022 een maximum van 1.725 euro.  In 2023 bedraagt dat maximum nog maar 1.150 euro. De subsidie eindigt in 2024 net als de subsidie voor zonnepanelen. 


Dus als je er snel bij bent kan je goede zaken doen tenminste als je de juiste prijs voor een batterij betaalt. Bij Energy Revolution kom je nog op een dataplatform terecht waardoor je 10% korting krijgt op de resterende aan te kopen elektriciteit. 


Een batterij kan stroom opslaan wanneer de zon schijnt, dus in de donkere wintermaanden zal de batterijen minder opgewekte zonnestroom opslaan dan in mei bijvoorbeeld. Maar er is ook een mogelijkheid tot nachtladen. 


Verder heeft Energie Revolution nog loodzuurbatterijen voor grotere installaties. (Zie onze folder). 


Data over energieverbruik zijn essentieel! Onze software waar we jarenlang hebben aan gesleuteld, merken meteen op als er met energie wordt gemorst. Zo kunnen we energievreters detecteren, en doet u geen onnodige kosten. Dat is goed voor uw portefeuille. Zoals u naar de arts gaat voor een check-up, controleren en monitoren we de energiestromen. En u krijgt omdat een een Olu-meter heeft recht op een korting van de nog aan te kopen stroom. 

Wie plaatst zonder te meten, plaatst overbodige zonnepanelen en levert terug aan het net. Zo wordt de terugverdientijd veel langer. Zeker bij de digitale teller gaat het geval zijn. Daarom eerst meten en dan kunnen we een een batterij plaatsen zodat we de injectie naar het net tot een minimum beperken.

 

Om een rendabele en juiste installatie te bouwen, begint alles met het verbruik van de klant perfect in beeld te brengen. Wat brengt de Olu-meter in kaart? Wanneer men het meeste stroom verbruikt , hoeveel stroom men verbruikt , welke pieken met juist haalt gemeten op 15x per seconde .

 

Ook gaan we de data van de verbruiken onze klanten bekijken om zo onnodige energieverbruikers te vervangen of verwijderen. Pas na het meten kan bepaald worden hoeveel zonnepanelen men nodig heeft en de hoeveelheid batterij-opslag die we nodig hebben. 

Voordeel van de Olu-meter is ook dat je op ons Energy Revolution-dataplatform komt, me recht op een korting op de resterend aan te kopen stroom. Niet alleen zorg je met de Olu-meter voor een goed beheer van de stroom, zodat je de opgewekte stroom meer zelf verbruikt. Voor de resterende stroom die je moet aankopen, bijvoorbeeld tijdens de winter ontvang je een korting. Dus ben je twee keer aan de kassa gepasseerd. 

Omvormers spelen een belangrijke rol bij zonnepanelen-installaties. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die je opwekt met de zonnepanelen (gelijkstroom) wordt gelijkgesteld met de wisselstroom (voor huishoudelijk gebruik). Door de omvormer wordt de zonne-energie getransformeerd in bruikbare stroom.

Een batterij daarentegen heeft weer een omvormer nodig die in beide richtigen werkt om te kunnen opladen en te ontladen. De omvormer zorgt voor een optimale regeling tussen de batterij en het verbruik. Alles gebeurt dus automatisch, dus na de installatie moet je niets meer doen. Een goede omvormer zorgt voor zoveel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen. 

Sinds kort hebben met E-Revolt onze eigen omvormers die compatibel zijn met inverters van andere merken. 

 

Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar de terugdraaiende teller mogen gebruiken. Daar was veel onduidelijkheid over. 

 

Conform met het oude decreet bleef voor wie eind 2020 zonnepanelen liet plaatsen, 15 jaar lang het recht behouden op het principe van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief. 

Dat was uiteraard voordelig omdat je het net kon gebruiken als een soort parkeerplaats voor uw overtollige stroom. Het VREG heeft dus met succes een vernietigingsberoep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. Het is nu zo dat er heel wat eigenaars veel zonnepanelen hebben en er veel opgewekte stroom verdwijnt naar het net. Indien er stroom nodig is ’s avonds bijvoorbeeld als de zon niets schijnt, moer er wel worden betaald voor de stroom. En dat is tegen een hoger tarief als de eigenaars van de zonnepanelen hun stroom kunnen verkopen. Daarom is meten erg belangrijk geworden in combinatie met een batterij zodat uw zelfverbruik weer hoger wordt. Wel is het zo dat het prosumenetentarief er niet meer is. Die moesten eigenaars van zonnepanelen betalen omdat ze ondermeer het net als een soort van batterij gebruikten. 

Sinds 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters of slimme meters voor elektriciteit en aardgas. Met een slimme of digitale meter kan u uw energieverbruik online raadplegen.

Hoe minder energie u van het net haalt, hoe minder u moet betalen. De slimme meter is een meter die de verbruiken dus kan waarnemen. Maar daarnaast ook de productie monitort. Deze houdt ze gescheiden. Dat betekent dat men kan zien hoeveel energie er verbruikt of geïnjecteerd. De slimme meter helpt Fluvius ook om inzage te krijgen hoe de Belg effectief verbruikt. En je hoeft geen meterstanden meer op te meten. Best handig!

Hoe meer PV-installaties Vlaanderen telt, hoe moeilijker de netbeheerder het krijgt. Op zonnige middagen stuurt elk gezin en bedrijf massa’s elektriciteit terug naar het net.

Dat brengt een groot risico met zich mee want het net kan die plotse piekoverbelasting vaak niet aan. Een deel van de oplossing is de windmolens uitschakelen of de verlichting op de snelwegen inschakelen. Enkel en alleen maar om van die grote hoeveelheid stroom af te geraken. Zonde van de energie.

Als er met de OLU-meter wordt gemeten, kunnen we een maximale injectie naar het net vermijden. Als we nu gebruik maken van batterijen kunnen we de opgewekte stroom zelf verbruiken en moeten we geen (dure) stroom aankopen.  

Een gemiddeld gezin (4 personen) verbruikt jaarlijks zo een 4000 kWh, dat is 4 kW. Een kilowatuur (kWH) is de eenheid voor elektrische energie. Een wasmachine met een goed energielabel verbruikt tijdens een wasprogramma op 40 graden rond de 0,5 kWh. En met dezelfde eenheid energie kan je een ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker. 

Een van onze adviseurs komt graag langs. We doen een schatting eerste van je verbruik om nadien alles secuur te meten zodat we weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hoeveel opslagcapaciteit aan batterijen. En de prijs valt zeker mee omdat we altijd custom made leggen. Bij ons stemmen we alles zo op elkaar af dat u niet morst met opgewekte stroom. koopt u dan toch stroom van het net, dan krijgt u daar nog eens korting bovenop. Hierbij een voorbeeld van een anwtoord dat we geven na een eerste meting. 


In navolging van ons aangenaam onderhoud hebben we bijlages die zeer interessant zijn en waar je door te meten op verrassende resultaten komt.

We hebben onze analyse klaar op basis van jouw input en je kan zien wat je nu terug ongeveer terugstuurt bij een digitale meter. Deze analyse is berekend aan de hand van een gemiddelde. Maar het geeft wel een interessant beeld. En er is ook een offerte bijgestoken zodat je een idee hebt.


Belangrijkste parameters en conclusies:
– Er zal een injectie op jaarbasis zijn van ongeveer 3284kWh (
– Je zal met een batterij van 10 kWh ongeveer 2450 kWh /jaar kunnen opslaan .
– Je zal nog altijd 834kWh terug naar het net sturen.
– Je zal ook nog altijd elektriciteit moeten aankopen, vooral tijdens de wintermaanden.


De stroom die u dient aan te kopen bestaat uit 5200 kWh verbruik minus (de consumptie zon dat is een direct verbruik 1851 + de opslag 2450 kWh ) is ongeveer 900kwh aan te kopen.


Nu met ons systeem kan je dan wel nog aan nachtladen doen, zodat je daar ook nog voordeel uithaalt, misschien heb je geen nachttarief meer. Maar hou er rekening mee dat je in de toekomst goedkoper momenten gaat hebben om energie aan te kopen tijdens de dag. Dat kunnen we dat sturen door ons Energy Revolutoion meetsysteem. Dat is extra voordelig.


Voor de batterij, hier moet je rekenen op uiterlijk 6,5 jaar terugverdientijd. De subsidieregeling kan dit mogelijk maken. De subsidie is 250 euro /kWh van de capaciteit van de batterij, hier wordt gewerkt met een maximum subsidiebedrag van 35% van de totale investeringskost. De premie bedraagt maximaal 3200 €.

Belangrijk voor de toekomst is te weten! :

 
De grootte van de batterij is niet altijd doorslaggevend. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Dat heeft te maken met gebruik ervan in de zomer. En in de winter wanneer er minder zon is blijft de aankoop van elektriciteit hetzelfde.

Batterijen

Loodzuur batterijen

98% recycleerbaar, kan hoge pieken aan, weinig onderhoud, veilig
10 jaar garantie. (Meer geschikt voor grotere bedrijven met installaties boven de 10.000 kW/h per jaar), we bieden de Rolls batterij aan, dit zijn batterijen met een groot vermogen.


Lithium Ion batterijen

70% recycleerbaar, 100% benutbare opslag, houdt lang stroom vast, lage piekbelasting, neemt minder plaats in. We hebben ook onze eigen ‘slimme’ batterij, de E-Revolt. (Lithium Ion batterijen zijn eerder geschikt voor particulier gebruik, met batterijen van 4800 kWh, 9600 kWh, 14.400w en 19.200w. Onze batterijen te koop al vanaf 2.463€)


Energy revolution installeert elk type van batterijen. Na een meting en een onderzoek plaatsen we voor u de batterij die voor u het beste rendeert. Eerst meten dus en dan plaatsen. 

Wie in België onafhankelijk wil worden van het net (“off-grid gaan”), kan maar beter een fikse som geld opzij hebben staan. Want zonder batterijopslag en véél zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen (wind of generatoren) is het een onmogelijke klus.

Wanneer we de vraag krijgen om netonafhankelijk te worden, installeren we meer zonnepanelen dan noodzakelijk. Dat noemen we overdimensioneren. Op zonnige dagen produceren de panelen dan eigenlijk te véél energie. Waarom we dat dan toch doen? Opdat die zonnepanelen ook op trieste, donkere dagen nog steeds voldoende energie zouden opbrengen. Want ook een rendement van nauwelijks 5% levert genoeg energie als u veel zonnepanelen hebt. Maar dat kan een kostelijke zaak zijn.

 

In een normaal scenario krijgen de mensen tot 80% stroom van het net, tenzij je met batterijen werkt. Het “off-grid gaan, van het net gaan” is een moeilijke oefening. Zonder batterijopslag en zonnepanelen is dat een onmogelijke klus. Dit komt omdat er in de winter te weinig hernieuwbare energie voorhanden is. Maar je zelfverbruik verhogen door slim om te gaan met de energiestromen..

 

Maar kan je de overtollige energie van de zomer dan niet overdragen naar de winter?
Nee, omdat de batterijen vandaag het niet toelaten om de stroom zolang bij te houden (voorlopig is dat nog maar een dag of zelfs meerdere dagen maar geen maanden).

Zonnepanelen worden zo goed als altijd geproduceers in de lage loonlanden. Als we zien wat een paneel vandaag nog maar kost is dat tot 15 keer minder vergeleken met 2006 toen de eerste stormloop op panelen begon.

 

Dus vraag vooral wat uitleg bij installateurs en meestal zal je zien dat iedereen met dezelfde panelen werkt, die zijn van een aantal gekende merken Jinko, candian, yingli, sunpower, Ibc, aleo, panasonic, sanyod

Prosumententarief (of netkostentarief) is in het leven geroepen om zonnepaneeleigenaars te laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Ze halen immers stroom af op momenten dat ze meer verbruiken dan hun zonnepanelen produceren. En ze injecteren stroom op het net op momenten, bijvoorbeeld als iedereen werken is en de zonnepanelen energie opwekken. Maar is er bvb ’s ochtends en ’s avonds is er minder zon dan wordt er stroom afgehaald van dat net.. 

 

Het prosumententarief wordt afgeschaft vanaf dit jaar. Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaalt een bijdrage die wordt berekend op je netgebruik.  Met andere woorden, gebruik je meteen energie van je zonnepanelen  dan maak je uiteraard geen gebruik van het net en betaal je niets. Maar gebruik je het net op het moment dat de zon niet schijnt dan betaal je een bijdrage. Dus zorg  maar best dat je zelfverbruik dan hoog is. Dat je zoveel mogelijk meteen de energie verbruikt of de energie even vasthoudt in batterijen. Maar ook eerst hier meten en dan kunnen we je vertellen hoe je hebt meest efficiënt omgaat met je zonnepanelen en batterijen. Deze terugverdientijd valt best mee. Door 

Groene stroom is elektriciteit die opgewekt is uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa en waterkracht).

 

Grijze stroom is elektriciteit die opgewekt is uit fossiele- of nucleaire energiebronnen.

Door gezinnen en bedrijven aan te moedigen hun verbruik beter te spreiden, willen Fluvius en de VREG vermijden dat de netkosten exploderen. Er komen steeds meer elektrische wagens, warmtepompen en zonnepanelen. Als die allemaal tegelijk draaien, vreest de VREG dat miljarden aan investeringen nodig zijn om te garanderen dat het net dat aankan. De nieuwe nettarieven moeten mensen aanmoedigen die situatie te voorkomen door zelf hun pieken in te perken.

 

Hoe werkt het capaciteitstarief?

Vandaag wordt het volledige bedrag van de distributienettarieven bepaald door de hoeveelheid stroom die iemand afneemt. Wie een kilowattuur verbruikt, betaalt daarvoor niet alleen een vergoeding aan zijn energieleverancier maar ook een bedrag aan Fluvius voor de uitbating van het distributienet. Vanaf 2022 zal die vergoeding niet langer gebaseerd worden op het totale verbruik in kilowattuur (kWh), maar zal het piekverbruik in kilowatt (kW) de doorslag geven. De digitale meter zal iedere maand het kwartier nemen waarin het hoogste vermogen wordt gevraagd van het net. Het gemiddelde van die maandpieken bepaalt hoeveel capaciteitstarief iemand in een jaar moet betalen. (Bron De Tijd)

Momenteel worden nettarieven bij gezinnen en klene bedrijven volledig aangerekend op basis van de afgenomen kWh. Hoe meer u verbruikt, hoe hoger uw netfactuur. De netkosten, de kosten voor het aanleggen, beheren, en onderhouden van de elektriciteitsnetten en het vervoer van de elektriciteit, worden vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend. Dit is ook het geval voor een deel van de transmissiekosten.


https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Elektrische wagens zijn de toekomst. En ook de overheid zet heel veel kaarten in om het gebruik van elektrische wagens te stimuleren. Dan zijn laadpalen, wallboxen of een laadstation natuurlijk erg handig. Wij werken hiervoor samen met onze partner Go Blue. Zo bieden we ook gepersonaliseerde laadpalen aan. En we hanteren verschillende vormen van capaciteit. Laad je thuis dan laad je aan 0,25 cent per kWh. Dat is goedkoper dan wanneer je buitenhuis laadt en als je slim laadt thuis dan is het zelfs gratis. Ook hier begeleiden we je van a tor z.  Met in het achterhoofd meten is weten en vooral niet smossen met elektriciteit. 

Voor velen onder ons zijn de termen gelijkstroom en wisselstroom Chinees. Maar het is wel handig om het een en ander te begrijpen!  Gelijkstroom (AC) en wisselstroom (AC). Bij wisselstroom in huis, zal de stroomrichting een aantal keren per seconde van richting veranderen. Dit is dan de frequentie van de wisselstroom. Deze frequentie kan bvb 50 Hz zijn, in Europa is dat de norm. Gelijkstroom vinden we terug in accu’s en batterijen. Gelijkspanning kan ook bijvoorbeeld opgewekt worden door zonnepanelen en die moet dan in huis worden omgezet door een omvormer in wisselspanning.