Compensatiepremie bij zonnepanelen: wat, waarom en wanneer kiezen?

Het is officieel: de compensatiepremie kan vanaf 20 juli 2021 aangevraagd worden. Wat niet zo sterk werd benadrukt in de nieuwsberichten hierover is dat de premie elk jaar verlaagt. Denk dus twee keer na als je uitstelt. Meer uitleg in deze blog.

Wat is de compensatiepremie?
Een premie ter compensatie van de afschaffing van de terugdraaiende teller. Dit met als doel de investering van je zonnepanelen sneller terug te verdienen. Vandaar ook het synoniem ā€œretroactieve investeringspremieā€.

Heb je een digitale meter? Lees hier verder

De mensen die zonnepanelen hebben geplaatst en ook al een digitale meter hebben gekregen, kunnen hun steun aanvragen vanaf 20 juli tot 19 januari. Niet wachten, noch twijfelen dus!

Heb je een analoge meter? Lees hier verder

Wie zonnepanelen plaatste voor 2021 en nog een klassieke Ferrarismeter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen en uiterlijk tot 31 december 2025. Hier komt de belangrijkste info: de premie daalt elk jaar. Bovendien valt je prosumententarief weg als je een digitale teller hebt en krijg je een bonus van 100 euro als je de teller zelf aanvraagt.

Bij een aantal van onze klanten komen we zelfs tot deze verrassende conclusie: wie grotendeels zelfvoorzienend is in zijn eigen stroom – via zonnepanelen en / of batterij – heeft financieel voordeel met de digitale meter. Omdat ze niet veel van het net halen en omdat het prosumententarief wegvalt. Nauwkeurig meten en berekenen wat in jouw situatie van toepassing is, is essentieel om de juiste keuze te maken. Op korte en lange termijn.

Hoe de premie aanvragen?

De aanvraag gebeurt online, via de website van netbeheerder, vanaf 20 juli 2021. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zorgt voor de uitbetaling ervan en dat nog voor het einde van het jaar – voor alle premies die voor midden november werden aangevraagd.

Totale plaatje berekenen?

Naast de lancering van de compensatiepremie besliste de Vlaamse regering op 9 juli ook over andere aanvullende maatregelen, zoals een hogere premie voor batterijen, het verlengen van de warmtepompboilerpremie, een aanpassing van de digitale meter uitrol, enzovoort. Teveel om zelf bij te houden en om zelf allemaal correct uit te rekenen.

Wij begeleiden je van eerste gesprek tot eindresultaat. Vraag een vrijblijvende berekening aan via onze contactpagina.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn