Grondwettelijk hof schaft terugdraaiende teller af

Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanelen de garantie kregen om 15 jaar lang gebruik te mogen van hun terugdraaiende teller. Weliswaar niet met terugwerkende kracht. De regels zullen voor 101.000 eigenaars veranderen. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft het in een eerste reactie over “gedupeerden”. Hoe dan ook, daardoor wordt het principe van gelijktijdigheid nog meer an kracht en wordt het zelfverbruik erg belangrijk. Dat betekent dat u uw opgewekte stroom (door de zon) zoveel mogelijk moet verbruiken op het moment dat de zon de energie levert. Het aanschaffen van een batterij wordt in versnel tempo rendabel afhankelijk van het tijdstip van uw energie-verbruiken.

Eigenaars van zonnepanelen die ook over een slimme meter beschikken, zullen hun teller niet meer voor 15 jaar kunnen laten terugdraaien. Tot eind vorig jaar hadden ze de keuze om in het oude systeem van de terugdraaiende teller en een forfaitair tarief te stappen of in het nieuwe systeem waarbij de digitale meter het werkelijke verbruik meet. Die beide systemen mogen niet naast elkaar bestaan, oordeelt het Grondwettelijk Hof.

Zelfverbruik moet hoger

In werkelijkheid hangt je financieel voordeel of nadeel vooral af van je verbruik. Als je veel thuis bent en zo je stroom meteen opgebruikt, heb je meer voordeel bij de slimme meter. Ben je nooit thuis, dan is het oude systeem met de terugdraaiende teller plus een forfaitair tarief voordeliger. 

“De politiek mag hier niet te licht over gaan, daarvoor zijn er te veel Vlaamse gezinnen gedupeerd”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Demir laat in een reactie weten het arrest momenteel door experten grondig te laten analyseren. Vrijdag trekt Zuhal Demir naar de ministerraad om te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen. “Duidelijk is alvast dat de regeling uit de vorige legislatuur nagenoeg volledig vernietigd wordt. Na een eerste snelle screening, wordt de regeling niet met terugwerkende kracht vernietigd en zijn er geen gevolgen voor de eindfacturen uit het verleden. De uitspraak heeft wel gevolgen voor ongeveer 101.000 gezinnen die investeerden in zonnepanelen en over een digitale meter beschikken, die in de toekomst niet meer virtueel zal mogen terugdraaien. Indirect heeft het arrest mogelijk ook gevolgen voor ongeveer 470.000 installaties die nog een digitale teller moeten krijgen. 

Toch zegt Demir dat het arrest voor haar niet totaal onverwacht komt. “Dat is de reden waarom ik sinds mijn aanstelling vanuit het voorzorgsprincipe herhaaldelijk heb gewezen op de gevaren van een rush op de terugdraaiende teller én ook enkele energieleveranciers en -installateurs tot de orde heb geroepen wanneer die richting consumenten lieten uitschijnen dat het ging om een 15-jarige zekerheid zonder de procedure van het Grondwettelijk Hof te vermelden.”

(Bron Energy Revolution, HLN en HBVL)

Meer info?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn