KMO’s en het capaciteitstarief: een grote impact

Het capaciteitstarief wordt ingevoerd. Vanaf 2022-2023 betaal je extra voor verbruikspieken. Als bedrijf zijn die pieken vaak groter dan voor een gezin. Tijd om iets te ondernemen, wil je de impact van het capaciteitstarief minder voelen.

KMO met zonnepanelen op dak
Wat is het capaciteitstarief? 

Kort samengevat: wie vanaf 2022-2023 verbruikspieken heeft die groter zijn dan 2.5 Kw betaalt extra kosten.

Meer in detail: de netkosten en een gedeelte van de transmissiekosten worden op basis van het piekverbruik berekend (in plaats van het aantal afgenomen kWh per jaar). Pieken boven de 2.5 Kw (op het laagspanningsnet) worden daardoor afgestraft. 

Weet jij waar je verbruikspieken liggen en hoe je ze onder die 2.5 Kw houdt? Ondernemer, lees nog even verder!

Waarom voert de overheid een capaciteitstarief in, ook voor bedrijven?

Om het elektriciteitsnet beter in balans te houden. Hernieuwbare energie is moeilijk te managen: je bepaalt niet wanneer de zon schijnt. Zonder batterij sturen we allemaal – tegelijk – veel stroom terug naar het net. Ons elektriciteitsnet ligt al even in de grond. De kabels zijn niet voorzien voor zo’n hoge belasting. Dan zijn er twee opties:

  • Of we graven het hele land terug open om nieuwe kabels te leggen (niet dus hé).
  • Of we zorgen samen voor een goed beheer van hernieuwbare energie

Noodzaak = dagverbruik weten (en niet rekenen met jaarverbruik!). Je energie beheren, lijkt eigenlijk op een bedrijf runnen: je moet weten wat er binnenkomt en wat er buitengaat. Het capaciteitstarief wordt per kwartier afgerekend. Je moet dus je effectieve, dagelijkse verbruik in kaart hebben om te weten of je onder die 2.5 Kw blijft om niet voor verrassingen te staan. Om je verbruik te kennen moet je meten. Èn dan moet je je installatie op het juiste moment kunnen sturen. Omdat geen enkel platform dat vandaag kan, hebben we dat zelf ontwikkeld. Net daar zit onze toegevoegde waarde ten opzichte van onze concullega’s: zij kunnen niet precies genoeg meten en al helemaal niet je toestellen om het juiste moment aansturen. Dat komt je bij het capaciteitstarief duur te staan.

Alle bedrijven kunnen bij ons voor het meet- en stuurplatform terecht. Het maakt niet uit vanwaar je zonnepanelen of batterijen komen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.  Subsidieberekeningen, groenestroomcertificaten,… nemen we allemaal mee in jouw voorstel.

Kantooruren bedrijf met zonnepanelen
Advies voor bedrijven met kantooruren

Als je met kantooruren werkt, ligt je verbruik overdag hoger. Net wanneer de zon schijnt, dus zonnepanelen zijn voor jou zeker interessant. Je batterij is waarschijnlijk iets kleiner. We gaan steeds met ons platform meten wat je effectief verbruik is om daar de grootte van je installatie op af te stemmen. Dat is de snelste return on investment.

Advies voor volcontinu bedrijven

Wie volcontinu werkt, verbruikt ook veel ‘s nachts – wanneer de zon niet schijnt. Daarom heeft jouw bedrijf meer baat bij een grotere batterij. Hoe groot precies? Dat meten we met ons platform. Waar je dan ook mee aanstuurt: je batterijen laden op bij opwek overdag of ze laden op bij nachttarief. Ook elektrische auto’s, boilers,.. kan je inschakelen als batterij. 

Volcontinu bedrijf met zonnepanelen
10% besparing op energiekost en 5-10 jaar terugverdientijd

Door te meten, het juiste aantal zonnepanelen te plaatsen alsook de juiste grootte van batterij te kiezen, bespaar je 10% op je energiekost. Afhankelijk van jouw situatie, en de subsidies vandaag, ligt je terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar. Daar hebben we meer dan voldoende bewijs van. 

logo Energy Revolution
Ben jij een toekomstgerichte installateur? Neem contact op!

Ons doel is een Energy Revolution. Of je nu batterijen of zonnepanelen bij ons koopt of niet, iedereen kan ons platform gebruiken. Laten we kijken wat we samen kunnen doen? 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn