Nieuwbouw: hoe rendabel zonnepanelen plaatsen in 2021?

Wie een nieuw huis bouwt, legt sowieso zonnepanelen. Maar is je dak vol leggen met +15 panelen eigenlijk wel slim met een digitale meter? En wist je dat het E-peil slechts één element is om de rentabiliteit te berekenen? Met het capaciteitstarief moet je bovendien twee keer nadenken over het aantal zonnepanelen. Lees even mee. 

Nieuwbouwhuis met zonnepanelen op het dak
Impact van zonnepanelen op E-peil

Per zonnepaneel gaan er punten van je E-peil af. Om aan een E-peil van 30 te geraken, zien we nog altijd nieuwbouwhuizen waar de daken worden volgelegd met 16 à 20 panelen. Maar niemand die nadenkt wat die panelen eigenlijk opbrengen. Laat staan dat ze rekening houden met het capaciteitstarief.

We merken dat zelfs veel architecten en energiecoördinatoren nog niet helemaal mee zijn met de nieuwe manier van denken post-terugdraaiende-teller-tijdperk. Het is daarentegen wel jouw portemonnee, dus lees even mee. 

Teveel panelen is verspilling van je geld 

Hoe meer zonnepanelen, hoe duurder. Toen de teller terugdraaide, haalde je die investering eruit. Maar jij krijgt een digitale meter. Teveel stroom opwekken, brengt je niks meer op. Beter een kleinere installatie die jouw verbruik dekt. Die heb je veel sneller terugverdiend.

Een batterij is een must-have

Zonne-energie moet je meteen gebruiken of kunnen opslaan. Anders stuur je stroom naar het net, die energie ben je kwijt. Om optimaal zelf te genieten van je eigen stroom, heb je een batterij nodig. In combinatie met ons platform, stuur je dat allemaal automatisch aan trouwens: batterij, elektrische auto, boiler, warmtepomp,…

Huis met zonnepanelen op het dak
Teveel panelen komt je duur te staan door het capaciteitstarief 

Voor verbruikspieken betaal je vanaf 2022-2023 een capaciteitstarief. Dat wil zeggen: heb je een verbruik boven de 2.5 Kw, dan betaal je extra om zoveel stroom van het net af te nemen. Het doel is de kabels minder te belasten met pieken. Wie een beetje doordenkt, heeft ondertussen door dat niet alleen pieken afnemen onhoudbaar is voor het net. Pieken terugsturen is even belastend… Een capaciteitstarief kan in beide richtingen. Bereid je dus voor op de toekomst en installeer niet teveel panelen, zodat je ook niet teveel stroom in het net kan injecteren.

Jong koppel, voor hun batterij installatie
Hoe bereken je de rentabiliteit van je zonnepanelen? 

Om de rentabiliteit van jouw zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met:

  • Je E-peil 
  • Kost van de installatie 
  • Kost van het capaciteitstarief 
  • Je piekverbruikers zoals bijvoorbeeld een warmtepomp 

Dit alles bereken je obv je dagelijks verbruik. Het aantal panelen is afgestemd op wat je dagelijks nodig hebt. En je moet continue opwek en verbruik afstemmen, want het capaciteitstarief wordt elke 15min afgerekend. 

Conclusie:

Rekenen met jaarverbruik, en daar het aantal panelen op baseren, is niet meer relevant zonder terugdraaiende teller. De digitale meter en het capaciteitstarief vragen een nieuwe manier van denken: op basis van je dagelijks verbruik. We komen graag mee aan tafel met je architect en je energiecoördinator om die berekening ten gronde en voor jouw persoonlijke situatie te maken. Om zowel je E-peil, als terugverdientijd van de installatie te optimaliseren. Plan een vrijblijvend gesprek in via onze contactpagina.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn