Wat nu met de premies voor zonnepanelen?

Wie de komende vier jaar zonnepanelen laat plaatsen, kan een premie krijgen. Het bedrag ligt het hoogst in 2021.

Vanaf 1 januari 2021 kan je een eenmalige premie krijgen van Fluvius voor het plaatsen van nieuwe zonnepanelen. Die premie komt er omdat na 31 december 2020 nieuwe eigenaars van zonnepanelen geen aanspraak meer kunnen maken op de terugdraaiende teller.

De premie loopt tot eind 2024. Aan de premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. De premie is er ook enkel voor kleine installaties met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA. Daarnaast moeten de zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een gebouw door een gecertificeerde installateur. De premie is niet van toepassing voor recente woningen (woningen aangesloten op het distributienet na 31 december 2013).

Premie tot 1 500 euro

Om aanspraak te maken op het maximumbedrag van 1500 euro, moet de installatie in 2021 gekeurd worden. Voor 2022, 2023 en 2024 verlaagt dat bedrag naar respectievelijk 1 125, 750 en 375 euro. Sowieso is het premiebedrag begrensd tot 40 procent van de investeringskosten. Het vermogen van de zonnepanelen speelt ook een rol in de berekening van het premiebedrag.

Terugverdientijd

Wat erg belangrijk wordt in 2021 is dat u uw zelfverbruik verhoogt. Eenvoudig gesteld, uw direct verbruik van de opgewekte zonne-energie maximaliseren. Hoe hoger uw direct verbruik, hoe meer u jaarlijks zal besparen en hoe sneller u uw investering zal terugverdienen.

Dus als de zon de energie opwekt kan je hem best meteen verbruiken of opslaan in de batterij. Nu is het zelfverbruik van een gemiddeld gezin 30 procent. 30 procent van de opgewekte energie door de zon wordt meteen verbruikt. Je kan alleen zonne-energie verbruiken als de zon schijnt. Verbruik je dat niet dan verdwijnt de energie naar het net en ben je het kwijt*.

Batterij-opslag

Maar er is een oplossing. Je kan batterijen plaatsen zodat de opgewekte energie bewaard blijft en zodat je het later kan gebruiken. Je zelfverbruik stijgt dan uiteraard.

Om hierop in te spelen zal Energy Revolution haar zonnepaneleninstallaties uitrusten met de nieuwste batterij op de markt afgestemd op uw energiebehoeftes.

Op deze manier verkort u de terugverdientijd van uw investering ten opzichte van bij andere spelers in de markt.

Meer info?

*Bij een terugdraaiende teller is dat niet het geval.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn